"Urocze stworzenia, nie wiedzieć czemu większość ludzi za nimi nie przepada. Są najbardziej nielubiane przez kobiety, ponieważ ważą calutkie cztery kilogramy"

Fermentowane warzywa strączkowe to niejedyna forma wykorzystywania bakterii w kuchni. Fermentować można również zboża.



Fermentacja zbóż glutenowych jest oczywista – większość osób zna smak fermentowanego żyta czy pszenicy w formie chleba na zakwasie. Ale fermentowany ryż?


Wybór padł na brązowy ryż. Procedura jest bardzo podobna do fermentacji warzyw strączkowych. Przygotuj akcesoria do fermentacji.


 100 gram brązowego ryżu należy moczyć przez 3-4 godziny (można go zalać wodą na noc). Po odlaniu wody, zalać ziarna świeżą wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć ryż z wody i utrzymać go w temperaturze 15 - 45 °C, do czasu aż zostanie przygotowany starter.


Wlej do szklanki 200 ml przegotowanej, gorącej wody – powinna docelowo mieć temp. 15 - 45 °C.  Po osiągnięciu przez wodę właściwej temperatury, wsyp do niej 6 mld PKU Lactobacillus plantarum (np. wsyp zawartość 1 kapsułki probiotyku Sanprobi IBS, który zawiera ten szczep) – wymieszaj.


Przesyp ryż do pudełka i zalej starterem (starter powinien pokryć ryż – w razie potrzeby dolej wody o właściwej temperaturze). Zamknij pudełko i w dalszych krokach postępuj jak podczas fermentacji warzyw strączkowych (instrukcja).


Ryż jest gotowy po 12-20 godzinach fermentacji. Z uwagi na mezofilność Lactobacillus plantarum można zaryzykować fermentację ryżu w temperaturze pokojowej, czyli bez podtrzymywania temperatury.


Sfermentowany ryż przy pomocy Lactobacillus plantarum ma delikatny, jogurtowo-kiszony aromat i posmak. Świetnie komponuje się na zimno w towarzystwie sałatki z dodatkiem ogórków kiszonych, pomidorów, szczypiorku oraz odrobiną musztardy.


Dlaczego warto fermentować ryż? Poza wzbogaceniem go o pożyteczną florę bakteryjną, zastosowanie Lactobacillus plantarum pomaga obniżyć zawartość kwasu fitynowego. Obecnie uważa się, że Lb wykazuje najwyższą aktywność w degradacji tego kwasu.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

facebook

Instagram